Amazone dieren

12 min

Het Amazone regenwoud is het grootste en belangrijkste regenwoud ter wereld. Het tropisch regenwoud omringt het Amazonebekken en beslaat bijna de helft van heel Zuid-Amerika. Door zijn ligging en het tropische klimaat is er geen andere plaats op aarde waar zoveel verschillende organismen leven als in het Amazonegebied.

Zoogdieren

Vogels

Reptielen & Amfibieën

Insecten

Amazone dieren

Top 40 Dieren die je waarschijnlijk tegenkomt in het Amazone regenwoud

Het Amazone regenwoud heeft een van de meest diverse soorten dieren en planten die alleen in het Amazonegebied te zien zijn.

Helaas zullen sommige van deze Amazone dieren over tientallen jaren niet meer op aarde rondlopen. Hieronder geven we een selectie van de dieren die je kunt tegenkomen tijdens de Amazone reizen in Brazilië.

Wij hebben ze in de volgende categorieën ingedeeld:

OFF ROADS TRAVEL

Als u ervan droomt om de schoonheid en het mysterie van het Amazone regenwoud te ontdekken, dan is een Amazone jungle tour met een inheemse gids voor wie de jungle altijd een thuis is geweest, de beste keuze voor u. Dankzij onze expertise bieden wij de meest authentieke Amazone Jungle Tours om het Amazonegebied te leren kennen.

Rating

Zoogdieren1.Jaguar

Het eerste dier op de lijst is het minst waarschijnlijk om in het wild gezien te worden van alle Amazone dieren die in het regenwoud leven. Het leefgebied van de jaguar in het Amazone regenwoud is in de loop der tijd afgenomen door ontbossing. Bovendien is de jaguar de laatste jaren het slachtoffer geworden van de jacht. Van dit dier zijn er nog ongeveer 170.000 op aarde, waardoor het dier bijna bedreigd is. Ongeveer de helft van de populatie is te vinden in Brazilië.

jaguar amazon rainforest

De jaguar is de grootste kat van Zuid-Amerika en het grootste roofdier van alle dieren in het Amazone regenwoud.


De jaguar lijkt sterk op zijn nauw verwante Afrikaanse neef de luipaard. Hij is echter wat zwaarder gebouwd en heeft een kortere staart. Hij leeft voornamelijk in de dichte bossen, maar als er ook in open gebieden voldoende voedsel te vinden is, kan hij ook daar te vinden zijn. De jaguar jaagt zowel op de grond als in bomen, want het is ook een uitstekende klimmer. Hij kan ook uitzonderlijk goed zwemmen. Het voedsel van de jaguar bestaat uit verschillende zoogdieren en vogels. De jaguar eet ook vis die hij met zijn sterke klauwen uit het water vist. Er zijn zelfs jaguars gezien die regelmatig een kaaiman uit het water vingen.

De jaguar is echt de koning van de jungle. Jaguars leven solitair. Dat betekent dat ze niet in groepen leven, maar individueel. De dieren komen alleen samen om te paren. Daarna scheiden de mannetjes en vrouwtjes zich weer.

2.Roze rivierdolfijn

De Amazone roze rivierdolfijn is de grootste soort rivierdolfijn. De rivierdolfijn is, net als andere dolfijnen, zeer vriendelijk tegen mensen. Zij worden vaak alleen of in paren gezien. De Amazone rivierdolfijnen zijn extreem snelle zwemmers en viseters. De roze dolfijn heeft een zeer divers dieet bestaande uit meer dan 53 vissoorten.

amazone-dieren

De Amazone rivierdolfijn is volledig aangepast aan het leven als jungledier van het Amazone regenwoud. Met hun flexibele nek kunnen zij moeiteloos jagen op vis tussen de wortels van de

bomen in de rivier.


Roze rivierdolfijnen hebben 5 tot 6 jaar nodig om volwassen te worden. Onmiddellijk na de geboorte wordt het kalf naar de oppervlakte geduwd om te ademen. De inheemse stammen van het Amazonegebied hebben veel legendes over deze dieren. Zij noemen het dier ook "Botos"


Tijdens Amazone tours in de regio Manaus is het mogelijk om met deze dieren te zwemmen in hun natuurlijke omgeving.

3.Kapucijnaap

De kapucijnaap is een zeer klein aapje dat in de bomen van het regenwoud rondzwerft. Deze apensoort heeft een grootte van 25 tot 35 cm wanneer hij groeit. Ze hebben de neiging om in groepen samen te leven, soms in groepen van meer dan 500 leden. Ze leven in het wild ongeveer 15 jaar.

De kapucijnaap wordt beschouwd als een van de intelligentste dieren van het Amazonewoud. Ze staan vooral bekend om hun gebruik van gereedschap. De kapucijnaap gebruikt stenen, waarvan sommige evenveel wegen als de aap, om de vruchten open te breken om bij de noten te komen. Vanwege hun intelligentie zijn kapucijnapen de meest voorkomende apen in films, met voorbeelden als: Night at the Museum, Pirates of the Caribbean, The Hangover en Friends.

Bijna 40% van het Amazonewoud bevindt zich in Brazilië.

4.Luiaard

Luiaards zijn misschien de vreemdste dieren van het Amazone Regenwoud. Deze zoogdieren hebben zich op een unieke manier aangepast aan het leven in de bomen. Er zijn verschillende soorten luiaards die worden verdeeld in de twee-teen en drie-teen luiaard. Alle soorten komen voor in de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. De twee-teen luiaard komt het meest voor in het Amazonewoud van Brazilië en de drie-teen luiaard leeft vooral in Midden-Amerika.

sloth amazon rainforest

Luiaards hangen het grootste deel van hun leven ondersteboven en bewegen zich uiterst traag. Ze eten, slapen, klimmen in bomen, paren en baren terwijl ze ondersteboven hangen. Hoewel de dieren erg traag zijn, kunnen ze zich goed verdedigen door met hun klauwen te slaan. Ze voeden zich met knoppen, scheuten, bloemen, bladeren en jonge twijgen. Als je geluk hebt, kun je de luiaard tegenkomen en in het wild zien in onze authentieke Amazone jungle lodges, diep in het Amazone regenwoud.

5.Zuid-Amerikaanse Tapir

De Amazone tapir is een van de oudste soorten van alle dieren van het Amazone regenwoud. Hij wordt beschouwd als een "levend fossiel,

een overlevende van de geologische periode vele duizenden jaren geleden.


De tapir lijkt op een kruising tussen een varken, een paard en een olifant. De tapir heeft een lange beweegbare neus die hij kan intrekken, zoals de slurf van een olifant, alleen gebruikt de tapir die niet om iets te pakken, maar om te ruiken en te voelen. Tapirs leven het liefst in de buurt van stromend water en ze kunnen goed zwemmen.

Tapir Amazon Rainforest

Het voedsel van de tapir bestaat voornamelijk uit bladeren,

scheuten, zachte twijgen, maar ook fruit, gras en waterplanten.

Tapirs leven solitair en zijn niet erg vriendelijk tegen elkaar, behalve tijdens de paartijd. Het vrouwtje baart slechts één jong per keer en bij de geboorte is het jong bedekt met strepen en vlekken. Als hij op pad gaat, neemt de tapir altijd dezelfde weg, waardoor duidelijke paden en tunnels ontstaan door de dichte vegetatie.

6.Zwartkop doodshoofdaapje

Het leefgebied van het doodshoofdaapje strekt zich uit over een deel van Midden-Amerika tot in Zuid-Amerika. Ze leven vooral in bossen langs grote rivieren en in de randen van uitgestrekte bossen. Deze apen, die vaak in grote groepen rondzwerven, zijn zeer mobiel. Ze bevinden zich vaak in de boomtoppen.

squirrel monkey amazon rainforest

Als ze in de bomen rusten, laten ze hun lange staart naar beneden hangen voor een beter evenwicht. De staart van het doodshoofdaapje

heeft geen grijpfunctie.

Doodshoofdaapjes voeden zich met bessen en ander fruit, maar ook met dierlijk voedsel zoals slakken, spinnen, boomkikkers en krabben.

Deze apensoort is erg nieuwsgierig en de kans is groot dat je deze dieren tegenkomt tijdens een tocht door het Amazonewoud.

7.Margay

De margay is de meest voorkomende kat in Midden- en Zuid-Amerika. Alleen door zijn lengte en camouflage is hij moeilijk te zien. Hij heeft een zeer mooie gevlekte vacht en grote ogen waarmee hij goed kan zien in het donker. De margay is een uitstekende klimmer die vooral in de bomen leeft.

margay amazon rainforest

Hij eet apen, opossums en vogels. Na drie maanden dracht brengt het vrouwtje 1 of 2 jongen ter wereld. Als de mens zijn natuurlijke omgeving vernietigt, kan hij zich niet aanpassen aan een andere omgeving. Bovendien plant hij zich niet voort in gevangenschap. Daarom is de margay een bedreigde diersoort.

Het Amazone Regenwoud bevat één op de 10 ontdekte soorten op aarde.

8.Reuzenmiereneter

De reuzenmiereneter is een van de vreemdste dieren van het Amazone regenwoud, net als de luiaard, behoort hij tot de tandeloze dieren. Als een reusachtige stofzuiger zuigt hij mieren en termieten op. Eerst vernietigt hij de mierenhopen en termietenheuvels met zijn sterke klauwen, en dan steekt hij zijn 40 centimeter lange, kleverige tong erin.

De reuzenmiereneter kan tot 30.000 mieren per dag eten. Het meest bijzondere aan dit dier is zijn lange, trechtervormige kop met een heel klein mondje aan het uiteinde waaruit zijn lange tong komt. De miereneter is koppig, maar als hij wordt aangevallen, verdedigt hij zich fel met zijn klauwen. Na een dracht van zes maanden brengt het vrouwtje 1 jong ter wereld, dat twee jaar bij haar blijft. In die twee jaar draagt ze het vaak op haar rug. Als het jong groot genoeg is, leeft het alleen verder.

9.Capibara

Capibara's zijn 's werelds grootste knaagdieren. Ze leven zowel in het water als op het land. Capibara's kunnen tot 10 minuten onder water blijven en aanzienlijke afstanden afleggen. Hun leefgebied bestaat voornamelijk uit de tropische gebieden van het Amazonewoud tot de natte graslanden van de Pantanal. Capibara's staan op het menu van onder andere jaguars.

capybara amazon rainforest

Maar mensen jagen ook op deze dieren, die veel vlees opleveren en waarvan de huid ook wordt gebruikt om leer te maken. In gebieden waar mensen intensief op capibara's jagen, zijn ze overdag minder zichtbaar en bewegen ze alleen 's nachts.In de middaghitte blijven ze liever in het water. Op deze manier

past het dier zich altijd aan de omgeving aan.

De populatie van de capibara's is enorm en ze planten zich vrij snel voort. Gelukkig worden capibara's daarom niet met uitsterven bedreigd.

10.Reuze rivierotter

De reuzenotter is de grootste otter soort ter wereld en komt voor in de vochtige laaglanden van de Pantanal en het Amazonebekken. Ze kunnen langer dan 2 meter worden en tot 40 kg wegen. Samen met de jaguars, de anaconda's, de harpijen en de kaaimannen behoren zij tot de belangrijkste roofdieren van Zuid-Amerika. De reuzen rivierotter voedt zich met alles wat hij vindt in de wateren waar hij leeft, maar vooral met vis. De reuzenotter is een levendig, nieuwsgierig, weinig schuw dier dat heel goed kan zwemmen.

Ze hebben vliezen tussen de vingers en tenen, waardoor ze gemakkelijk kunnen zwemmen. Om te versnellen,

gebruiken ze hun staart.

De reuzen rivierotter leeft voornamelijk in groepen die uit wel 20 leden kunnen bestaan. Omdat ze veel vis eten en daardoor de plaatselijke vissers soms lastig vallen en ook voor hun huid werden deze dieren veel bejaagd. Daarom is de reuzenotter geclassificeerd als "bedreigd".

11.Poema

De poema is een katachtige die meer lijkt op de huiskatten dan op de leeuw of de tijger. Je zou kunnen zeggen dat ze de grootste van de kleine katachtigen zijn. Van alle andere grote katten zijn ze de vijfde grootste. Van alle katachtigen zijn de leeuw, de tijger, het luipaard en de jaguar groter. Mannelijke poema's zijn ongeveer 62 kilo en 2,5 meter lang.

puma amazon rainforest

De poema communiceert door grommen, tsjirpen en fluiten. Dit prachtige dier heeft verschillende namen, waaronder bergleeuw, panter en poema. De reden waarom deze kat zoveel namen heeft, is te wijten aan zijn grote verspreiding. De poema komt voor van het zuidelijkste deel van de Andes tot Canada. Daarmee heeft het dier het grootste verspreidingsgebied van alle grote levende landzoogdieren op het westelijk halfrond.


De poema is een carnivoor en jaagt in een hinderlaag. Het dier besluipt zijn prooi tussen rotsrichels, bomen of struiken om uiteindelijk op de rug van het slachtoffer te springen en de fatale nekbeet toe te dienen. Hij jaagt op een breed spectrum van dieren. Het hoofddieet bestaat voornamelijk uit herten, paarden en soms elanden. De poema vult zijn dieet aan door te jagen op kleine knaagdieren en grote insecten.

12.Gekraagde Miereneter

De gekraagde miereneter is kleiner dan zijn verwant, de reuzenmiereneter. Hij heeft een lichaam van ongeveer 60 cm en een staart van ongeveer 35 cm. De gekraagde miereneter komt voor in Midden- en Zuid-Amerika. De miereneter heeft een duidelijk voordeel ten opzichte van zijn verwant, de reuzenmiereneter, namelijk dat hij niet alleen op de grond hoeft te leven.

collared anteater amazon rainforest

Dankzij hun grijpstaarten kunnen ze in bomen klimmen en daar voedsel zoeken. Met hun 40 cm lange tong, die bedekt is met kleverig speeksel, kunnen ze allerlei insecten uit de bomen slurpen.


De gekraagde miereneter heeft een slecht gezichtsvermogen, maar dat compenseren ze met hun uitstekende reukvermogen. Net als de reuzenmiereneter en het gordeldier hebben ze lange klauwen waarmee ze gemakkelijk termieten gaten kunnen doorbreken.

Sinds 1999 vonden onderzoekers meer dan 2000 nieuwe planten- en diersoorten in het Amazone regenwoud.

13.Brulaap

De brulaap wordt beschouwd als een van de luidste dieren op aarde. De reden waarom deze primaten soort zoveel geluid kan maken is vanwege een zogenaamd "tongbeen", dat bij mensen lijkt op een hoefijzer maar bij deze apen groter en meer komvormig is. Hierdoor klinkt deze aap extra versterkt en galmt zijn geluid door de hele jungle.

Alleen de mannelijke brulapen brullen. Zij zijn zeer territoriaal en doen dit waarschijnlijk om andere mannetjes hun dominantie te tonen. Gelukkig voor de andere jungledieren slapen ze ook 15 uur per dag, want ze maken een behoorlijk geluid als ze wakker zijn.


De brulaap leeft hoog in de bomen en hun dieet bestaat voornamelijk uit bladeren, insecten, vruchten en bloemen. Ze hebben een lange staart die eigenlijk als vijfde hand wordt gebruikt, zodat ze dingen in hun leefomgeving beter kunnen herkennen.

14.Reuze gordeldier

Het reuzengordeldier is het grootste gordeldier en kan tot 1,5 meter lang worden. Het reuzengordeldier staat op de IUCN-lijst.

Dit betekent dat het dier met uitsterven wordt bedreigd.

Dit dier uit het Amazonegebied leeft meestal alleen en snuffelt vooral 's nachts rond. Het reuzengordeldier maakt grote holen waarin ze overdag schuilen.

Giant Armadillo Amazon Rainforest

s Nachts gaat het reuzengordeldier op zoek naar voedsel. Ze eten vooral termieten en mieren. Ze gebruiken hun grote klauwen om termietenheuvels open te breken. Verder eet het reuzengordeldier ook dieren als spinnen en wormen.


Als ze zich bedreigd voelen kunnen ze zich snel terugtrekken naar de dichtstbijzijnde opening van hun hol. Het reuzengordeldier weegt ongeveer 30 kg en kan bijna 50 km per uur lopen. Het dier wordt ongeveer 12 tot 15 jaar oud.

15.Dwergmarmotten

De dwerg zijdeaap is een heel klein mini-aapje, dat hoog in het bladerdak van de oerwouden van Zuid-Amerika leeft. De dwerg marmoset heeft een bruine vacht en een lange staart en is de kleinste aap ter wereld. Een volwassen penseelaap past in de hand van een mens en weegt ongeveer hetzelfde als een klontje boter.

pygmy marmoset Amazon Rainforest

Omdat dit dier zo klein is zijn er veel roofdieren die op hen jagen. De belangrijkste vijanden van het dier zijn slangen, roofvogels en kleine katachtigen. In sommige gevallen vertonen de apen mobbing-gedrag, waarbij de hele groep zich naar een indringer begeeft en aanvalt terwijl ze luid zingen tot de aanvaller zich terugtrekt. Andere keren blijven ze stokstijf zitten tot de aanval voorbij is.

16.Baardkeizer Tamarin

De bebaarde keizer tamarin is een grijze en zilver bruine aap met een roodachtige staart. Een opvallend kenmerk van de aap is zijn gekrulde snor. De kleine aap is meestal overdag wakker en leeft hoog in de bomen met groepen van 2 tot 15 leden.

Bearded Emperor Tamarin Amazon Rainforest

De baardaap is zeer territoriaal. Ze beschermen hun territorium zeer goed en reageren zeer heftig als indringers hun territorium betreden. Ze gebruiken schrille hoge tonen om de indringers te waarschuwen. Deze primaten communiceren ook veel via geuren. Ze markeren hun territorium door geuren achter te laten op takken en bladeren. Een grappig feit over deze apen is dat als ze gaan slapen, de hele familie bij elkaar kruipt in de holte van een boom.

17.Bruine Wolaap

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft deze bruine wollige aap een korte dikke vacht die hun hele lichaam bedekt. Deze aap komt in verschillende delen van Zuid-Amerika voor en in verschillende gebieden hebben ze vaak ook een iets andere kleur vacht. Zo komen de zwarte en grijze apen meer voor aan de voet van de Andes in Colombia en hebben de dieren in Brazilië eerder een olijfachtige kleur.

Deze apen leven in de toppen van de bomen en zijn overdag actief. Ze besteden veel tijd aan het zoeken naar voedsel en leggen dagelijks ongeveer 2 kilometer af. Bij het eten gebruiken deze apen vaak hun staart om zich vast te houden, maar ze spelen er ook mee en kunnen er zelfs voorwerpen mee oppakken. Wolapen leven in groepen van 2 tot 70 leden, die vaak in kleinere subgroepen worden verdeeld als ze actief zijn. De apen communiceren door middel van geluiden of gezichtsuitdrukkingen. Het geluid dat deze aap maakt wordt vaak gebruikt als gevaarsignaal en klinkt als een schreeuw of een blaf.

18.Peccary

De pekari, ook wel speer of javelina genoemd, is een van de drie soorten varkensachtige zoogdieren. Op het eerste gezicht lijkt de pekari sterk op een kleine versie van het wilde zwijn, want hij heeft donker grof haar en een grote kop met een afgeronde snuit.

De pekari's zijn ook uitstekende tuiniers omdat ze hun voedselbronnen herplanten. Ze vernietigen sommige zaden als ze eten, maar ze spugen ook de grotere zaden terug in de buurt van de moederplant. Kleinere zaden passeren hun spijsverteringskanaal en ontkiemen dan op andere plaatsen ver van de moederplant. Ze nemen ook stekelige of kleverige zaden mee op hun vacht, die dan ontkiemen in een ander deel van de jungle.

Vogels

19.Ara

De Ara's of Macaws zijn kleurrijke vogels die leven in de Zuid-Amerikaanse regenwouden. Ze eten vooral noten die ze openbreken met hun sterke snavel.

Ara's zijn zeer intelligente en sociale vogels. Ze leven vaak in groepen tot 20 vogels. In het Amazone regenwoud heb je een goede kans om deze vogels te horen voordat je ze ziet. Zij schreeuwen zeer luid om met elkaar te communiceren. Ze zijn zelfs in staat om menselijke taal te imiteren.

20.Harpij Adelaar

Zoals bij de meeste arenden zijn de vrouwelijke harpijarenden twee keer zo groot als de mannelijke. Deze arenden zijn zeer goed in het sparen van kostbare energie. U zult nooit een harpijarend over de top van het regenwoud zien vliegen. In plaats daarvan vliegt de harpijarend onder het bladerdak van de jungle op zoek naar prooi. Met 13 inches groter dan een grizzly beer, zijn de klauwen van dit roofdier perfect om prooien zoals apen en luiaards uit de toppen van de bomen te grijpen.

Als ouders verdedigen harpij arenden hun eieren zeer fel. Deze roofvogels planten zich slechts om de 2 of 3 jaar voort en zijn monogame dieren. Ze kunnen de rest van hun leven bij dezelfde partner blijven. Beide ouders broeden de eieren uit, waarbij het vrouwtje de meeste verantwoordelijkheid op zich neemt. Vaak legt de harpijarend 2 eieren. Het eerste ei krijgt alle aandacht bij het grootbrengen, terwijl het tweede ei dient als een soort "back-up plan" voor als het eerste ei het om een of andere reden niet haalt.

21.Toco Toucan

De Toco Toekan voelt zich thuis in het regenwoud van Zuid-Amerika en is de bekendste en grootste toekan soort. De Toco Toucan is een veel voorkomende toekan in dit gebied en tijdens jungletochten is het ook een van de meest geziene vogels.

toco toucan amazon rainforest

Deze toekan is te herkennen aan zijn grote kleurrijke snavel, die bijna de helft van zijn lengte uitmaakt en hem tot een van de beroemdste vogels op aarde heeft gemaakt.

De exacte reden waarom deze vogels zo'n grote snavel hebben is niet helemaal duidelijk

hoewel men gelooft dat ze helpen bij het hofmakerij ritueel of voor zelfverdediging.

Deze toekan heeft de neiging meer te springen dan te vliegen. Ze springen van tak naar tak in de toppen van de bomen op zoek naar voedsel. De toekan maakt knorrende en snurkende geluiden. Deze geluiden worden ook vaak vergeleken met het gekwaak van kikkers.

22.Hyacinth Ara

De Hyacint Ara staat bekend om zijn mooie blauwe kleur en is de grootste ara soort. Deze ara's leggen 2 tot 3 eieren per nest en zijn monogame dieren. Ara-paren blijven levenslang aan elkaar verbonden. Deze ara's reizen voornamelijk in kleine groepen van ongeveer 1 tot 8 vogels en communiceren met elkaar door middel van geluiden. Hyacint Ara's kunnen menselijke geluiden imiteren en zijn vrolijke en intelligente dieren. Deze Ara's kunnen snel vliegen en vliegen op hun topsnelheid wel 56 km per uur.

De Hyacint Ara komt alleen voor in het zuiden van Brazilië en het westen van Bolivia. In totaal zijn er naar schatting nog tussen de 2.500 en 10.000 exemplaren van deze prachtige vogel over. Hyacint Ara's staan er ook om bekend dat ze veel zaden en noten eten en deze uitpoepen op de bosbodem. Daardoor bevorderen ze de vegetatie in het gebied.

23.Caique

Caique papegaaien komen oorspronkelijk uit het Amazonegebied van Zuid-Amerika. Deze papegaaien leven het liefst onder het bladerdak en zijn zeer goede klimmers. Ze bewegen zich lopend, vliegend en springend door de toppen van de bomen. De Caique is een middelgrote papegaai en zijn zeer intelligente papegaaien.

Er zijn twee soorten Caique. De zwartkop caique en de witkop caique. De zwartkop caique komt voor in gebieden ten noorden van de Amazone rivier. De landen waar de zwartkop caique voorkomt zijn: Brazilië, Colombia, Frans Guyana, Venezuela en Perú. De witkop. caique komt ten zuiden van de Amazone rivier voor in landen als: Brazilië, Bolivia en Perú

Een leuk weetje over deze papegaai is dat iemand aan de geur van de vogel kan bepalen in welke emotionele toestand hij verkeert. Gelukkige caiques hebben een zoete geur terwijl droevige caiques naar karton ruiken.

Reptielen & Amfibieën

24.Pijlgifkikker

De pijlgifkikkers dragen de meest briljante kleuren op aarde. Ze komen voor van Costa Rica tot Brazilië en kunnen goud, geel, groen, rood, koperzwart en of blauw gekleurd zijn. Ze hebben al deze kleuren om potentiële roofdieren te waarschuwen.

poison dart frog amazon rainforest

De Dendrobates kikkers zijn een van de giftigste dieren op aarde. De gouden gifkikkers zijn 2 centimeter lang en hebben genoeg gif om 10 volwassen mannetjes te doden. Verschillende inheemse volkeren hebben het gif gebruikt als de punt van hun pijlen tijdens de jacht gedurende duizenden jaren. Wetenschappers weten niet precies waarom deze kikkers zo giftig zijn. Ze denken dat het komt doordat ze plantengifstoffen opnemen die door hun prooi worden meegevoerd: zoals kevers, mieren en termieten. In feite ontwikkelen pijlgifkikkers die in gevangenschap opgroeien en geïsoleerd worden van insecten uit hun natuurlijke omgeving nooit gif. Het gif van de kikker wordt ook gebruikt in de geneeskunde.

25.Groene Anaconda

De groene anaconda, ook bekend als de reuzenanaconda, behoort tot de boa-familie en komt alleen voor in Zuid-Amerika. Met een gemiddelde lengte van 6 meter en een toplengte van 8,8 meter is de groene anaconda een van de grootste slangen op aarde. Deze slang is een uitstekende zwemmer en komt ook voor in de Amazone rivier en de omliggende moerassen.

anaconda amazon rainforest

In tegenstelling tot veel andere slangen in de jungle van Zuid-Amerika is de groene anaconda niet giftig. Als de groene anaconda een prooi ziet, grijpt hij die met zijn kaken en wurgt hem tot hij stikt of verpletterd wordt.

Dan slikt de groene anaconda het dode dier in zijn geheel door. Na een grote maaltijd kan deze slang wekenlang niet eten voor hij weer op jacht moet.


Groene anaconda's brengen het grootste deel van hun leven alleen door. Alleen in april en mei gaan de mannelijke anaconda's op zoek naar vrouwtjes om te paren. Vaak gaan meerdere mannetjes achter hetzelfde vrouwtje aan, waardoor "broedballen" ontstaan. Dit betekent dat er soms wel 12 mannetjes rond hetzelfde vrouwtje kruipen, die allemaal proberen te paren.

26.Zwarte kaaiman

De zwarte kaaiman komt voor in grote delen van Zuid-Amerika, waar hij in verschillende zoetwater habitats leeft. De zwarte kaaiman kan een lengte van 6 meter bereiken en is daarmee de grootste van de kaaiman familie en het grootste roofdier in het Amazonegebied.

caiman amazon rainforest

Het dieet van deze kaaiman soort bestaat uit vissen (waaronder meervallen en piranha's) en andere dieren zoals schildpadden, vogels en andere landdieren, zoals herten en capibara's. Wanneer deze dieren aan de waterkant komen drinken, slaat de kaaiman snel toe om hun prooi te vangen. Grotere zwarte kaaimannen kunnen ook prooien verslinden zoals anaconda's en tapirs. De gezonde volwassen zwarte kaaimannen hebben geen andere roofdieren die op hen jagen dan de jaguar en de mens. De tanden van deze kaaimannen zijn zo ontworpen dat ze hun prooi alleen grijpen en niet verscheuren. Vervolgens duwen ze hun prooi onder water alvorens ze te verdrinken en op te eten.

27.Groene Leguaan

De groene leguaan is een grote hagedissen soort die tegenwoordig ook erg populair is om als huisdier te hebben. Deze soort leguaan komt voornamelijk voor in Zuid-Amerika, maar kan ook in Midden- en Noord-Amerika worden aangetroffen.

leguana amazon rainforerst

De leguaan is een grote hagedissen soort en kan in zijn geheel tot 2 meter lang worden.

De groene leguaan is een uitstekende zwemmer en zal bij gevaar vaak in het water springen. Zijn grootste vijand is de havik. Zelfs het geluid van een havik in de verte kan een leguaan doen verstijven.

Een grappig feit over deze leguaan is dat ze een derde oog op hun kop hebben. Het oog heeft niet dezelfde functie als een normaal oog, maar het kan de leguaan helpen roofdieren van bovenaf te zien.

Als je de Amazone over de Verenigde Staten zou leggen, zou het meer dan de helft ervan bedekken!

28.Zuid-Amerikaanse Jezus-hagedis

De Zuid-Amerikaanse Jezus-hagedis of beter bekend als de gewone basilisk is een hagedissen soort die zijn naam dankt aan het feit dat hij over het water kan rennen. Bij achtervolging door roofdieren creëert het dier genoeg snelheid om een momentum te creëren waarna het een korte afstand over het water kan rennen.

jesus lizard amazon rainforest

Het dier heeft veel verschillende roofdieren die op hem jagen, dus deze techniek helpt deze hagedis om onheil te voorkomen. Andere grotere reptielen, vogels en zoogdieren maken graag een maaltijd van deze hagedis. De kleine hagedis zelf is een alleseter en zijn dieet bestaat voornamelijk uit: kevers, libellen, bloemen en kleine gewervelde dieren zoals vissen, slangen en vogels.

29.Arrau Schildpad

Deze schildpad wordt ook wel de "reuze amazoneschildpad" genoemd naast de "arrau-schildpad". De nek van deze zoetwaterschildpad kan zich niet terugtrekken, maar wordt meer opzij bewogen. Dit type schildpad eet voornamelijk planten. Naast planten eten ze ook vruchten en soms langzaam bewegende prooien.

Het buitenoor van deze schildpad vangt trillingen op.

arrau turtle amazon rainforest

Het gehoor van deze schildpadden is niet zo goed als dat van een mens. Deze schildpadden moeten hun slecht gehoor compenseren met hun zicht en reukzintuig

Als de arrau schildpad gaat paren maken ze verschillende pootbewegingen naar de vrouwtjes toe. Verder bijt deze schildpad ook in de achterpoten van andere vrouwelijke schildpadden om te laten zien dat zij ook een optie zijn.

30.Zuid-Amerikaanse Bushmaster

De Zuid-Amerikaanse Bushmaster is een zwarte, bruine, koperkleurige slang en heeft een van de dodelijkste slangenbeten ter wereld. Wanneer deze slang aanvalt, slaat hij razendsnel toe en produceert hij enorme hoeveelheden gif dat alles op zijn pad doodt. Deze slang dankt haar naam aan haar camouflage.

De slang is bijna onzichtbaar onder de bladeren, waardoor hij moeilijk te ontwijken is. Met een lengte van soms 2 meter is deze slang de grootste gifslang op het westelijk halfrond.

De slang jaagt 's nachts en gebruikt warmtesensoren bij haar neus om warmbloedige prooien op te sporen. De slang loert soms wekenlang langs sporen van zoogdieren, totdat het dier het pad van de slang kruist en dan snel toeslaat.

31.Reuze Boomkikker

Deze kikkers leven in de drogere delen van de boomtoppen en overleven door was uit speciale klieren op hun huid. Ze smeren deze was over hun huid om uitdroging te voorkomen.

giant waxy tree frog amazon rainforest animals

De eieren van deze kikkersoort worden boven het water gelegd. Als de eieren uitkomen, vallen de kikkervisjes in het water, waar hun levenscyclus begint.

Deze kikkersoort klimt vaak langzaam in de bomen van het Amazone regenwoud, op zoek naar insecten om te eten. Deze kikker komt voor in delen van Brazilië, Bolivia, Colombia, Venezuela, Peru Guyana en Frans Guyana.

Insecten & Vissen

32.Blauwe Morpho vlinder

Ondanks hun mooie kleur zijn "Blauwe Morpho's" niet echt blauw. Net als alle andere vlinders hebben Blauwe Morpho's kleine overlappende schubben die hun vleugels bedekken. De kleine ribbels op de uiteinden van de vleugels weerkaatsen het blauwe licht, waardoor de vlinder blauw lijkt. Helaas is de schoonheid en het leven van dit dier kort. Zijn hele levenscyclus duurt ongeveer 115 dagen.

blue-morpho-butterfly-amazon-rainforest-animals

Dit helderblauwe beestje trekt nogal wat aandacht in de natuur. Om roofdieren af te schrikken, heeft deze vlinder "ocelli" of ooglapjes aan de onderkant van zijn vleugels voor als de vlinder rust.


Een leuk weetje over deze vlinder is dat veel inheemse volkeren in het verleden de vlinder in verband brachten met allerlei bijgeloof. Deze vlinders werden afwisselend beschouwd als wens vervullers of kwade geesten. Dit dier is ook een inspiratiebron geweest voor de moderne wetenschap. Zo is het verschijnsel nauwkeurig bestudeerd en is het de basis geworden voor de ontwikkeling van iriserende strips op bankbiljetten tegen vervalsing en energiezuinige kleurendisplays voor apparaten.

33.Blad mieren

De Bladsnijder mier is een mier die vaak wordt gevonden op de bodem van het regenwoud in Midden- en Zuid-Amerika. De mier heeft deze naam omdat deze mier vaak wordt afgebeeld terwijl ze bladeren over de junglebodem vervoert. Hierdoor wordt de mier ook vaak de parasolmier genoemd, omdat het lijkt alsof de mier de bladeren boven zijn hoofd heeft ter bescherming tegen de zon.

leaf cutter ants amazon rainforest animals

Deze mier is uitgerust met een soort kettingzaagkaken (uniek voor deze mierensoort) die duizend keer per seconde kunnen trillen, hierdoor kan de mier makkelijker door bladeren snijden. Naast deze kettingzaagkaken kan deze mier ook 50 keer zijn eigen gewicht optillen. Dit komt overeen met een mens die een minibus in zijn mond kan vervoeren, bewegend met de snelheid van Usain Bolt.


Een Bladsnijder mierenkolonie kan uit wel 10 miljoen mieren bestaan, waarin verschillende groepen mieren verschillende taken uitvoeren. Zo zijn er soldaten, afvaldragers en werksters. Ze hebben ook een eierleggende koningin.

34.Bullet Ants

De reden dat de kogelmier zo genoemd wordt is vanwege zijn krachtige pijnlijke steek. Mensen beschrijven de pijn van zijn steek alsof je geraakt wordt door een kogel. Deze mier wordt in Venezuela ook wel de 24-uurs mier genoemd, omdat de vreselijke pijn ongeveer 24 uur aanhoudt. De steek van deze mier staat bekend als de pijnlijkste insectenbeet op aarde. Ook al is de kogelmier niet extreem agressief, ze steken wel als ze geprovoceerd worden. Als een van deze mieren steekt, laten ze een chemische stof achter zodat de andere mieren weten dat er gevaar dreigt. De andere mieren zullen deze chemicaliën absorberen en zichzelf herhaaldelijk steken.

Deze mierensoort is een van de grootste mierensoorten en ze kunnen tot 3 cm groot worden. Ze leven in het tropisch regenwoud in de oerwouden van Midden-Amerika en Zuid-Amerika. Sommige inheemse volkeren van de tropische regenwouden gebruiken de kogelmier voor diverse rituele doeleinden. Het Sateré-Mawé volk gebruikt de kogelmier om van de jonge mannen van de stam echte mannen te maken. Ze dompelen de mier onder in een bepaalde kruidensoep zodat de mieren tijdelijk verdoofd zijn. Vervolgens vlechten ze deze mieren in grote wanten die de jonge mannen in de stam moeten dragen. Wanneer de mieren bijkomen, bijten ze vurig in de handen van deze jongemannen. Wanneer de wanten 20 keer zijn gedragen worden de jonge mannen als krijgers beschouwd.

35.Goliath Birdeater Tarantula

De Goliath Birdeater Tarantula is de grootste spin op aarde met een spanwijdte van ongeveer 12 centimeter. Deze spin eet normaal geen vogels, maar het is mogelijk door hun enorme omvang. Deze spin verblijft in holen in de grond of tussen de schors van bomen. Als een prooi langs zijn hol komt slaat de spin snel toe. De Goliath Birdeater Tarantula komt voor in Brazilië, Suriname, Venezuela en Frans Guyana.

giant birdeater tarantula amazon rainforest animals

In tegenstelling tot springspinnen hebben deze tarantula's een slecht gezichtsvermogen en vertrouwen ze op aangepaste pootharen die gevoelig zijn voor trillingen. Als bepaalde roofdieren te dichtbij komen, hebben ze een speciaal wapen: de harpoenvormige haren! Als ze in gevaar zijn, wrijft de spin zijn poten tegen elkaar en schiet een aantal van deze haren de lucht in. Deze haren komen op de huid en ogen van de aanvaller terecht en doen hem verdwijnen. Hoewel je liever niet gebeten wordt door deze spinnen, wordt het gif van de Goliath Birdeater Tarantula niet als erg giftig beschouwd.

36.Jumping Spider

Springspinnen danken hun naam aan de manier waarop ze zich voortbewegen. De meeste spinnen jagen door een web te weven en te wachten tot de prooi voorbij komt. Dit is niet het geval met springspinnen. Deze spinnen jagen door hun prooi te besluipen.

jumping spider amazon rainforest animals

Springspinnen hebben een verbazingwekkend gezichtsvermogen. Deze spinnen hebben altijd 4 paar ogen, waaronder een groot naar voren gericht paar ogen. Ondanks hun kleine lichaamsgrootte hebben deze spinnen een beter zicht dan olifanten. Door hun grote naar voren gerichte ogen zien deze spinnen er erg schattig uit en veel mensen verliezen vaak hun spinnenfobie na het zien van een van hen.

Veel plantensoorten hebben zich aangepast om giftige gifstoffen af te geven als een dier te dichtbij komt, om zich daarmee te beschermen tegen gevaar.

37.Amazonian Black Scorpion

De zwarte schorpioen uit het Amazonegebied is een schorpioen die behoort tot de Tityus familie en is een van de grootste binnen deze familie met een lengte tussen 65mm en 100mm. Zoals de naam al doet vermoeden, is de kenmerkende kleur van deze schorpioen zwart. Deze schorpioen komt voor in de regenwouden van Brazilië, Suriname en Frans Guyana.

black scorpian amazon rainforest animals

De zwarte schorpioen is 's nachts actief en overdag verstopt hij zich tussen boomstammen of schors.

Het gif van een zwarte schorpioen is giftig en kan mensen doden. Bij de jacht steekt het dier zijn prooi één of meerdere keren (afhankelijk van de grootte van de prooi) voordat de schorpioen het dier opeet. Deze schorpioen kan verrassend grote prooien aan, soms doodt hij prooien van 150% van zijn eigen lichaamsgrootte.

38.Braziliaanse dwaalspin

De Braziliaanse dwaalspin wordt ook wel gewapende spin of bananenspin genoemd, en is een van de giftigste spinnen op aarde. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat een beet van deze spin dodelijk kan zijn voor de mens. De Braziliaanse dwaalspin stond in 2007 op de lijst van het Guinness book of Records van meest giftige dieren.

brazilian wandering spider amazon rainforest animals

Deze spinnen zijn zeer agressief en eten voornamelijk insecten,

muizen en kleine hagedissen.

Er zijn negen soorten wandelspinnen. Al deze negen spinnen zijn nachtdieren en komen voor in Brazilië. Sommige van deze spinnen komen ook voor in delen van Midden-Amerika en in andere landen in Zuid-Amerika.

39.Arapaima

Deze vis behoort tot de grootste zoetwatervissen ter wereld en kan tot 4,5 meter lang worden. De Arapaimas hebben een gevarieerd dieet en eten vis, insecten en fruit dat van de bomen in het water valt. Daarnaast komen ze soms uit het water om hagedissen, vogels en zelfs kleine apen uit de bomen te grijpen.

Arapaimas worden niet alleen groot, ze zijn ook de snelst groeiende vissen ter wereld, waardoor ze perfect zijn voor de kweek. Tijdens het droge seizoen leggen de Arapaima's hun nesten, om aan het begin van het regenseizoen (tussen oktober en november) uit te komen. De Arapaima is na ongeveer 5 jaar geslachtsrijp en wordt in totaal ongeveer 20 jaar oud.

40.Roodbuik Piranha

De Roodbuik piranha heeft een rode buik, zoals zijn naam al doet vermoeden. De schubben op de rest van het lichaam hebben een grijszilveren kleur. Piranha's staan bekend om hun enorme bijtkracht, waarmee ze alle soorten prooien aan flarden kunnen scheuren.

amazon rainforest animals

De roodbuik piranha's zijn sociale vissen en leven vaak in grote scholen waar ze met elkaar communiceren door middel van geluiden. Ze maken een zacht 'kwakend' geluid wanneer ze elkaar bijten. Om zich te verdedigen tegen aanvallers maken ze een 'trommelachtig' geluid.

Deze Roodbuik piranha's staan bekend als moorddadige roedeljagers, maar vormen geen echt gevaar voor de mens. Het gebeurt wel eens dat een groep piranha's een mens opeet, maar dan is deze persoon vaak al zwaar gewond of dood voordat de piranha's hem vinden.

Geef een reactie